Έχει μεγάλη σημασία να κατανοήσουμε τη διαφορά μεταξυ αναλογικου και ψηφιακού ήχου .
Ο αναλογικός ήχος είναι στην ουσία όλοι η ήχοι που παράγονται και ακούγονται στην καθημερινότητα μας και ειναι ηχητικά κύματα που μεταφέρουν την πληροφορία .
Πλέον όμως χρησιμοποιούμε τους υπολογιστές σε όλη τη διαδικασία τόσο της ηχογράφησης και μιξης όσο και του sound design. Πώς όμως αποδίδουμε αυτά τα ηχητικά κύματα στη γλώσσα των υπολογιστών;
Για να το καταφέρουμε αυτό ,το κάνουμε με sampling (δειγματοληψία). Πολύ απλοποιημένα χωρίζουμε ένα αναλογικό ηχητικό κύμα σε πολλά μικρά μικρά κομμάτια. Στη συνέχεια αντιγράφουμε την πληροφορία και αν τα βάλουμε το ένα δίπλα στο άλλο θα μας δώσουν το ίδιο ηχητικό κύμα μεταφρασμένο πλέον στη γλώσσα των υπολογιστών. Η επόμενη εικόνα είναι πολύ διαφωτιστική.
Και έτσι διαπιστώνουμε ότι σε όσο πιο πολλά κομμάτια κόψουμε το αναλογικό ηχητικό κύμα τόσο πιο πιστή θα είναι η απόδοση του ψηφιακά.
Σε αυτή τη διαδικασία είναι πολύ σημαντικές 2 πληροφορίες.
1. Πόσα δείγματα θα πάρουμε.
2. Πόση πληροφορία θα έχουν αυτά τα δείγματα.
Και έτσι ερχόμαστε στους δύο σημαντικούς αριθμούς των ρυθμίσεων για μια ψηφιακή ηχογράφηση.
1. Sample rate : Τα δείγματα ανά δευτερόλεπτο.
2. Bit depth: Το πόση πληροφορία μπορεί να χωρέσει μέσα το κάθε δείγμα. Με τα 16 bit έχουμε 65,536 επίπεδα πληροφορίας και μπορούμε να φτάσουμε στα 96 db 1δυναμικού εύρους, ενώ με τα 24 bit έχουμε 16,777,216 πληροφορίας και μπορούμε να φτάσουμε τα 144db.
Έχουμε άρα στα 24 bit πολύ μεγαλύτερο όγκο πληροφοριών και μεγαλύτερο δυναμικό εύρος, το οποίο όμως απαιτεί και πολλαπλάσια ισχύ κατά την επεξεργασία.
Για πολλά χρόνια η μουσική βιομηχανία υιοθέτησε το μοτίβο 16 bit / 44.100 hz για την μουσική που εγγράφοταν σε cd. Ένας συνδυασμός με πολύ καλή πιστότητα του αυθεντικού ήχου και δεδομένου ότι φτανει 96db (11 db πάνω από το όριο που μπορεί να πάθει βλάβη το ανθρώπινο αυτί ή απλά 10 φορές δυνατοτερο) είναι υπεραρκετος για τις περισσότερες περιπτώσεις. Πλέον μπορούμε να γράψουμε και σε άλλους συνδυασμούς αναλόγως το project με τους ερευνητες για δελφίνια να χρησιμοποιούν 350.000 hz sample rate στις ηχογραφήσεις τους .
Μπορείτε τώρα και εσείς , να χρησιμοποιήσετε αυτές τις γνώσεις για να επιλέξετε τις κατάλληλες ρυθμίσεις για τα project σας .
Καλές δημιουργίες.
To ντεσιμπέλ είναι μονάδα η οποία ακολουθεί λογαριθμική κλίμακα και στην οποία εκφράζεται η διαφορά στάθμης μίας φυσικής ποσότητας. Στον ήχο για κάθε 10 db ο ήχος δεκαπλασιαζεται σε ένταση , άρα όσο πιο δυνατός ο ήχος τόσο περισσότερη πληροφορία έχει .Το ασφαλές όριο για να μην υπάρχει ακουστική βλάβη είναι τα 85 db.